Szkoda, szkoda. Tak myślałem, że Ajdynir będzie jednym z państw sojuszniczych Neszczyzny w bliższej przyszłości, a tu widzę, że będzie to trzeba odroczyć. No cóż!
Ależ nic nie stoi na przeszkodzie sojuszu! Myślę, że do czasu gdy uda się nam już ustanowić porządne kontakty dyplomatyczne, Ajdynir zdąży powstać z kolan.
Ba, Imperium dostanie mocno po dupie w przyszłości, ale przez to smok się już w pełni rozbudzi i skończy się praktykowana przez prawie całe rządy Żysudrydów zasada "modelu chińskiego" i ignorowania zewnętrznego świata.
W przyszłości będzie to interpretowane jako oznaka słabości i dekadencji poprzedniej dynastii, Ajdyniriańczycy powrócą do pierwotnego agresywnego ekspansjonizmu. Więc i Ajdynir będzie o wiele bardziej aktywny na arenie międzynarodowej.
Może nawet kiedyś Oś Neszszyjsko-Ajdyniriańska powstanie? XDDD
Według mnie oazy i jakieś (może podobnie jak w Diunie?) podziemne zbiorniki (cysterny?)? Nie chcę znowu majstrować przy mapie klimatycznej... brrr!!!
Takie podziemne zbiorniki to nie tylko na Diunie! Nie wiem czy to prawda, ale czytałem kiedyś, że mityczny Iram Filarów, zaginione starożytne miasto w Omanie, położone było właśnie na takim podziemnym zbiorniku słodkiej wody, któremu miasto zawdzięczało swoje bogactwo. Chyba nawet tą wodą handlowali z innymi plemionami pustyni. A miasto mogło szlag trafić gdy opróżniono większość tej jaskini wody, co osłabiło jej strukturę - podziemny zbiornik się zapadł a wraz z nim spora część miasta
No to ok, postanowione - w Talonbacie będą i oazy i kilka takich naturalnych podziemnych zbiorników wodnych
Hah, mam już zaczątki, staram się dalej rozwijać, kiedy tylko mogę. Skupiam się przede wszystkim na piśmie (tak, wszystkie lekcje będą zapisane! I to komputerowo i ręcznie!), pracuję też nad wieloma "małymi" szczegółami języka neszyjskiego - które w założeniach są już od dawna, ale nie mam gdzie ich umieścić póki co (niektóre ideje jeszcze nie okrzepły).
Chętnie poczytam xD I pooglądam!
Ej, jeszcze jedno.
Chyba z zachodnich ziem Imperium wydzielę jeszcze ze 2-3 nowe prowincje, na północ od Rikkadanu.
Mam ochotę tam zrobić taką kyońską Etiopię i Afrykę! Bo czemu by nie