Tak, wiem, że powinienem zajmować się raczej Kyonem i Zarazą (póki jeszcze nie umarły z powrotem xD ), ale coś mnie naszło i postanowiłem przedstawić
cyrylicę, na którą chcę przestawić kv, bo moim zdaniem jest ładniejsza od łacinki (i niech Pruthenia mi nie narzeka na i i j!) oraz historyczną (konworldowo) ortografję kv (w transkrypcji na cyrylicę, bo konskrypt wciąż niegotowy), która jest dosyć porypana, zawiera bowiem, w przeciwieństwie do prawie zupełnie fonemicznej obecnej, również osobne znaki dla końcówek przypadków, nawet tych, które w wymowie dawno całkowicie zlały się z końcówkami rodzajowymi oraz liczby mnogiej. Zapisywano także "jery" (ь, ъ, ѣ) niezależnie czy były wymawiane czy nie, chociaż nie zawsze konsekwentnie, nieme zachowywane były najczęściej na końcu rzeczownika, gdzie służyły za końcówki rodzajowe (samogłoskowe wstawki pomiędzy tematem, a sufiksem deklinacyjnym informujące o rodzaju danego słowa).
Obecna cyrylica:
Аа - a
Бб - b
Вв - v
Гг - g
Ҕҕ - q
Дд - d
Ђђ - đ
Ее - e (niezmiękczające)
Єє - e (zmiękczające)
Жж - ž
Зз - z
Ѕѕ - x
Ии - y
Іі - i
Јј - j
Кк - k
Лл - l
Мм - m
Нн - n
Оо -o
Өө - ö
Пп - p
Рр - r
Сс - s
Тт - t
Уу - u
Фф - f
Хх - h
Цц - c
Чч - č
Шш - š
Ъъ - ô
Ьь - î
Ѣѣ - ê
Яя - ä
Ѵѵ - ü
Ҁҁ - · (znak rozdzielający)
Jako znaku zmiękczenia używa się kropki nad literą (̇)
Litery gramatyczne:
D. ѯ zamiast съ, używana również do pisowni powiązanych etymologicznie sufiksów słowotwórczych: -s/-ѯ (tworzy m.in. nazwiska i nazwy miejscowości) oraz -sy/-ѯи (odpowiednik polskiego -ski). Słowo "Kots" pisano Котѯ przez etymologję ludową, nie ma tam wspomnianego sufiksu. Odmieniano takie słowa po prostu przez dołączenie kolejnej litery gramatycznej.
C. ѱ zamiast въ
B. ꙃ zamiast нсъ
N. ѫ zamiast мъ
W. ў dodawane do M. bez względu na wymowę
lm. й jak wyżej.
Historyczna ortografja została zmieniona stopniowo, w pierwszej kolejności usunięto litery ў i й.
Przykłady (ortografja historyczna - ort. obowiązująca):
Котѯйў - Котсjі (Kotsowie, wołacz liczby mnogiej)
вомумъ котѯовішчѣѯи - вомум котсовісси (język kotsowiski)
Вішчѣjе - Вішчjе (Wiszczja).