XIV Polnische Linguistische Krampfader - Sorbenfrei Edition

Zaczęty przez Emil, Maj 10, 2026, 18:18:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Emil

Minęło trochę czasu od poprzedniej sztafety, więc warto zorganizować kolejną.

Zasady w tej edycji wyglądają następująco:
1. Zgłaszamy się do kolejki (najlepiej od razu z językiem). Termin ostateczny na zgłoszenie się to 17 maja 2026 AD, godzina 23:59:59, do tego czasu można też zmienić swój język.
2. Prawdopodobnie 18 maja dokonam ostatecznego wylosowania kolejności zgłoszonych graczy. Oczywiście będę mógł na kogoś prośbę ręcznie umiejscowić później/wcześniej na liście, jeżeli to uzasadni powodami czasowymi.
3. Prowadzący wybiera tekst, który tłumaczy na swój konlang i przetłumaczony wysyła pierwszej osobie w kolejce.
4. Druga osoba tłumaczy tekst na polski (mając do dyspozycji dołączony słownik i gramatykę - na wiki lub osobno), a z tego na swój konlang. Oba tłumaczenia wysyła do organizatora, zaś wersje w tylko swoim konlangu do trzeciej osoby. Ten fakt wysyłająca musi też zameldować, a osoba następna potwierdzić odebranie - robimy to na forum, by każdy mógł widzieć, że sztafeta żyje. I tak w kółko aż do końca.
5. Ostatnia osoba tłumaczy na polski oraz konlang, ale początkowo do organizatora wysyła tylko wersje konlangu + słownik i gramatykę. Ten musi tekst przetłumaczyć z powrotem na polski, do tekstu końcowego. Po wykonaniu tego organizator poprosi o wysłanie wcześniejszego tłumaczenia na polski (z konlangu przedostatniej osoby przez ostatnią osobę).

Każda osoba ma 3 dni na przetłumaczenie tekstu i wysłanie w swoim konlangu do kolejnej osoby. Niedotrzymanie reżymu czasowego grozi wyrzuceniem uczestnika z sztafety. Niemniej, jeżeli ktoś to solidnie uzasadni brakiem czasowym, mogę wydłużyć czas na jego tłumaczenie (w zależności od potrzeb).

Preferowaną drogą kontaktu z organizatorem, jeżeli chodzi o wysyłanie swoich tłumaczeń, meldowanie wysłania i odbioru, to preferuje PW na discordzie (@stejcza), ale PW na forum też wchodzi w grę. Między sobą to już jak wolicie.

Zgłoszenia robimy w tym oto temacie na forum. Czas do 17 maja 2026 AD 23:59:59.

To co, gotowi na kolejną rundkę?

Obecnie zgłoszeni:
1. Emil - sorlijski
2. F1req - kitrzański
3. Borlach - staroajdyniriański/cherynejski
4. Raceg - hatyjski
5. Todsmer - mugadirski
6. Grzymkieł - unagurski
7. CyvilixXXX - lugulmuski
Discord: stejcza
  •  
    Pochwalone przez: Raceg

F1req

•  
    Pochwalone przez: Emil

F1req

Nad językiem pomyślę

A tak wstępnie to kitrzański
  •  

Borlach

I ja, docelowo chciałbym ze staroajdyniriańskim, ale na 100% się nie wyrobię z jego stworzeniem. Więc będzie ajniadzki cherynejski (niech ludzie cierpią przez Suffixaufnahme)
Oto ja, Adwokat Diabłów
  •  

Raceg

Ja chcę z teorskim
Chcę się nim pobawić
Jak okaże się, że mi się nie chce to zmienię na hatyjski :))
найважнейшѫ́ р҄ечѫ́ в житіу ест зналезене дроги до Абсоліуту, ктѡрым з дэфиниціи ест БѠГ, пр҄ичина и почя́тък вшелькего истненіа. зналезене Го бовем означа спълнене своего пр҄езначеніа и здобыте досконалъго счястіа. іар҄мо бовем втъды ест слодке, а бр҄емя лекке, а и вечность стои отворъм
  •  

Todsmer

ja też chce xd

z jakim językiem - może mugadirskim? xd

od razu mówię, że będę niedostępny 30 maja - 7 czerwca i później między 20 a 23-24 czerwca.
  •  

Raceg

найважнейшѫ́ р҄ечѫ́ в житіу ест зналезене дроги до Абсоліуту, ктѡрым з дэфиниціи ест БѠГ, пр҄ичина и почя́тък вшелькего истненіа. зналезене Го бовем означа спълнене своего пр҄езначеніа и здобыте досконалъго счястіа. іар҄мо бовем втъды ест слодке, а бр҄емя лекке, а и вечность стои отворъм

Grímkel

Borlach

Cytat: Grímkel w Maj 14, 2026, 14:52:00Grzękły się zgłaszają z unagurskim.
TAK, nareszcie! Jakościowy to będzie żyrlej
Oto ja, Adwokat Diabłów
  •  

Todsmer

jeszcze dodam, że bardzo bym prosił o danie mnie gdziekolwiek *po* Borlachu. Jest szansa, że jak staromugadirski będzie za trudny na derywację, to zrobię nowomugadirski, czyli dahicki ;) a wtedy być może będę musiał pytać o słowa w prajęzyku xd
  •  

CivilixXXX

Zgłaszam się z lugulmuskim, tak żeby trzymać Kyońską tematykę (choć ten czummuński kusi xD)
Sei Kryoutxtuo Ki
  •  

Emil

Koniec terminu zgłoszeń. Zaczynamy jazdę

Kolejność gry:
Emil - sorlijski
Raceg - hatyjski
Borlach - cherynejski
Todsmer - mugadirski
Grzymkieł - unagurski
F1req - kitrzański
CivilixXXX - lugulmuski

Za chwilę tekst wyśle Racgowi, który będzie miał czas tłumaczenia do 21 maja 2026 AD (jeżeli coś mu wypadnie będzie można wydłużyć). Pamiętajcie, że wysłanie meldujemy u organizatora oraz tu publiczności na forum, warto też zameldować odebranie (tu już obojętnie gdzie).

Do zobaczenia! Powodzenia!

Discord: stejcza
  •  

Raceg

•  

Raceg

Po opędzlowaniu z kolegami z Ukrainy butelki kwasu i zarwanej nocy na kąłłążeniu, uroczyście ogłaszam, że żylak wysłany w ręce Borlacha
  •  

Borlach

Oto ja, Adwokat Diabłów