Rema

Zaczęty przez Rémo, Kwiecień 27, 2012, 17:01:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Aureliusz Chmielewski

Hungämestä: Ropa, węgiel
The n-word
  •  

Rémo

To jest głupi pomysł, bo się zaraz wszyscy pokłócą... Każdy niech ma to i tyle ile sobie napisał w wątku o kraju i handlujemy według swoich zasad :]
Pozdrawiam! :)
  •  

Aureliusz Chmielewski

Chciałbym coś zaproponować:
A więc, żeby coś sprzedawać i handlować, bedziemy proponowali, że sprzedajemy ropę naftową np. za 1 budżetu całego państwa. Jeśli kraj się zgodzi wtedy kraj z 5 będzie miał 4. Jak kupi coś znowu będzie miał z 4 na 3. Jak coś sprzeda będzie miał z 3 na 4 itd.

Ale żeby było ciekawiej i toczyło się to w większych jednostkach (można byłoby sprzedawać i kupować różne rzeczy, np. nie tylko rope i już nie mamy kasy) to lepiej co miesiąc (lub co jakiś określony okres) dodawać każdemu państwu o 1. Czyli np. za miesiąc mój kraj będzie miał z 5 na 6 i Findea z 5 na 6 i tak dalej... Gdy już dojdziemy że państwa mają po około 10 (albo nawet 15) można już robić jakieś duże wymiany i nie martwić się o brak kasy. Oczywiście wtedy można sprzedawać ropę za więcej i wymuszać więcej pieniędzy. Wtedy trzeba już będzie ogarniać i się pilnować, żeby nie zbankrutować.

Np. ja teraz zaproponowałem Lajweji( nie pamiętam jak się to pisze sory xD) żeby sprzedawać ropę za 1 jednostki. Wtedy z 4 będzie miał 3. Ale on może sprzedać mi papier i wtedy ja (mając +1 za ropę czyli 6) kupie od niego papier za 0,5 jednostki i będe miał 5,5. To przykładowo jak mogą działać wymiany kasy.

Uff, mam nadzieję, że wam nie zagmatfałem AŻ TAK. Co wy na taki pomysł? Pisałem na szybko więc jak coś się nie zgadza to pytać
The n-word
  •  

Rémo

Ja jestem na nie. Każdy ma chyba na tylko wyobraźni by określić na co może sobie pozwolić a na co nie. Z zamierzenie zabawa ma być zabawą bez konkretnych reguł. Nie ma to być budowanie kraju czy jego budżetu a zabawa w kraje. delegacje, trzęsienia ziemii, unie, wojny oraz handel ale bez sztywnych reguł. Gdybyśmy chcieli stworzyć system do dobrego handlu musiałby tu być ekonomista, a chyba nikt tutaj na ekonomii się nie zna. Moim zdanie będzie lepiej gdy nie będzie bliżej określonych reguł a każdy wie czy może pozwolić sobie na budowę gazociągu, autostrady itp. I jeszcze jedno. Jeśli chcesz keats handlować ropą z Meo to przydałoby się wybudować ropociąg lub port na tankowce ^^ (I tutaj byłby kolejny problem z zasadami, trzabyłoby jakie budynki ile kosztują itp.) jeśli ktoś chce tak grać, farmerama jest wprost idealna xD Proponuję zdać się na siebie  ;-D
  •  

Aureliusz Chmielewski

No zabawa zabawą, ale sprzedam mu tą ropę i co? Albo on mi sprzeda papier i co? A tak bym się musiał martwić o kasę itd. To nie ma że konkretne reguły. Po prostu jak sprzedam to coś w zamian dostaje, prawda? Tak samo jak coś kupię to za coś muszę to kupić :D Niech gracze się też wypowiedzą co o tym sądzą :D
The n-word
  •  

Rémo

Cytat: keats w Czerwiec 03, 2012, 12:58:35
No zabawa zabawą, ale sprzedam mu tą ropę i co? Albo on mi sprzeda papier i co? A tak bym się musiał martwić o kasę itd. To nie ma że konkretne reguły. Po prostu jak sprzedam to coś w zamian dostaje, prawda? Tak samo jak coś kupię to za coś muszę to kupić :D Niech gracze się też wypowiedzą co o tym sądzą :D

A sprzedasz mu ropę za budżet i co? On ci sprzeda papier za budżet i co? Możesz sobie wyobrazić, że ci odjęło 1 z budżetu  :-P
  •  

Aureliusz Chmielewski

Cytat: Remo :] w Czerwiec 03, 2012, 13:03:05

A sprzedasz mu ropę za budżet i co? On ci sprzeda papier za budżet i co?

No pacz:
Sprzedaje ropę 10 tys litrów za np. 2 jednostki

• on: z 5 na 3
  • ja: z 5 na 7
Wtedy on mi sprzeda papier za 1 jednostkę

• on: z 3 na 4
  • ja: z 7 na 6
Teraz gdy tak każdy z każdym będzie się wymieniał będzie to jakoś się ruszało, stwarza to jakby "symulator", że coś tracimy i próbujemy nie zbankrutować a nawet zarabiać. Dodatkowo dostajemy co miesiąc(no albo jakiś tam konkretny czas) te +1 do budżetu. Teraz jak ja chcę sprzedać jemu ropę za 2 jednostki, a ty za 1 to wiadomo, że wybierze Ciebie. I tak można robić fajne biznesy : D
The n-word
  •  

Rémo

Cytat: keats w Czerwiec 03, 2012, 13:12:00
Cytat: Remo :] w Czerwiec 03, 2012, 13:03:05

A sprzedasz mu ropę za budżet i co? On ci sprzeda papier za budżet i co?

No pacz:
Sprzedaje ropę 10 tys litrów za np. 2 jednostki

• on: z 5 na 3
  • ja: z 5 na 7
Wtedy on mi sprzeda papier za 1 jednostkę

• on: z 3 na 4
  • ja: z 7 na 6
Teraz gdy tak każdy z każdym będzie się wymieniał będzie to jakoś się ruszało, stwarza to jakby "symulator", że coś tracimy i próbujemy nie zbankrutować a nawet zarabiać. Dodatkowo dostajemy co miesiąc(no albo jakiś tam konkretny czas) te +1 do budżetu. Teraz jak ja chcę sprzedać jemu ropę za 2 jednostki, a ty za 1 to wiadomo, że wybierze Ciebie. I tak można robić fajne biznesy : D

Zobaczymy co inni o tym sądzą
  •  

Caulthaeigh

keats - mogę się wymienić jednak nie sprzedam mojego papieru za 0,5. Mogę zaproponować trochę więcej towaru za 1.
Mi się ten pomysł trochę podoba ale nie lepiej było by określić jaka cyfra to jaki przedział budżetu np. 3 - od *** milionów do *** milionów. Rozumiecie. Wtedy i waluty miały by żywe zastosowanie choć faktem jest że trzeba by trochę liczyć na kalkulatorze...
Mówił mi ktoś że jestem dziwny?

"Weź, kurwa, przestań budować piramidy z cytatów." - Jakbym był jedynym który to robi...
  •  

Rémo

Cytat: Meö w Czerwiec 03, 2012, 15:52:48
keats - mogę się wymienić jednak nie sprzedam mojego papieru za 0,5. Mogę zaproponować trochę więcej towaru za 1.
Mi się ten pomysł trochę podoba ale nie lepiej było by określić jaka cyfra to jaki przedział budżetu np. 3 - od *** milionów do *** milionów. Rozumiecie. Wtedy i waluty miały by żywe zastosowanie choć faktem jest że trzeba by trochę liczyć na kalkulatorze...

O takie rzeczy to pytaj się Keats'a bo ja nie jestem za tym i nie orientuje się w tym  :-P
  •  

Caulthaeigh

Cytat: Remo :] w Czerwiec 03, 2012, 15:54:59

O takie rzeczy to pytaj się Keats'a bo ja nie jestem za tym i nie orientuje się w tym  :-P

No ale to ty jesteś szefuniem więc ty musisz powiedzieć czy to dobry pomysł (ten z tymi cyframi i milionami ;-))

"Weź, kurwa, przestań budować piramidy z cytatów." - Jakbym był jedynym który to robi...
  •  

Aureliusz Chmielewski

0,5 to był tylko przykład, że można też takimi jednostkami operować.
No ja jestem za, żeby wprowadzić większe waluty. Tylko czy chce nam się bawić jako, że trzeba przeliczać z twojej waluty na moja itd, czy każdy ma taką samą wartość?
The n-word
  •  

Rémo

Cytat: Meö w Czerwiec 03, 2012, 15:56:10
Cytat: Remo :] w Czerwiec 03, 2012, 15:54:59

No ale to ty jesteś szefuniem więc ty musisz powiedzieć czy to dobry pomysł (ten z tymi cyframi i milionami ;-))

Ja ogólnie za tym nie jestem, bo nie lubię takiego liczenia etc. wolę zdać się na oko, na siebie, jak coś ustalicie to mi pokażecie i powiem co o tym sądzę :) Nie jestem z tym, bo teraz wszyscy będą kombinowali, dopisywali surowce, tylko, żeby mieć ich najwięcej, a dyplomacja, cel tej gry zejdzie na daleki plan :(
  •  

Caulthaeigh

Cytat: keats w Czerwiec 03, 2012, 15:56:36

No ja jestem za, żeby wprowadzić większe waluty. Tylko czy chce nam się bawić jako, że trzeba przeliczać z twojej waluty na moja itd, czy każdy ma taką samą wartość?

Lěpiej aby każdy miał taką samą wartość np. 1 korona lajweńska = 2 złote, 1 pieniążek findejski oraz 1 pieniążek hungaemestski to również ok. 2 złotych

•  

Rémo

Cytat: Meö w Czerwiec 03, 2012, 16:00:53
Cytat: keats w Czerwiec 03, 2012, 15:56:36

Lěpiej aby każdy miał taką samą wartość np. 1 korona lajweńska = 2 złote, 1 pieniążek findejski oraz 1 pieniążek hungaemestski to również ok. 2 złotych

+1

Oooo już sobie przpomniałem dlaczego z kolegami skończyliśmy tę zabawę, bo zaczęliśmy wymyślać coś takiego...
  •