Chciałbym zaprezentować wam konlang, którym się ostatnio zajmuję. Tworzę go od niecałego miesiąca, jeśli wierzyć dacie utworzenia pliku z pierwszą wersją (mam sporo projektów języków, dlatego nie jestem pewien). Jego nazwa pochodzi od używanego w nim słowa, znaczącego "człowiek" (
tlan). Poniższy opis nie będzie obejmował wszystkich opracowanych cech języka - taki ostateczny opis pojawi się w gramatyce referencyjnej. Tutaj mam zamiar zamieszczać niektóre tabele odmiany (choć właściwie to mógłbym chyba wszystkie - dużo tego nie będzie...), oraz krótsze i dłuższe opisy cech.
Język i jego użytkownicy:
Ponieważ interesuję się ewolucją języków, od dawna większość moich konlangów tworzę z zamiarem wykorzystania ich jako prajęzyki. Takie same plany mam wobec tlańskiego. Poza tym, ostatnio tworzę języki z zamiarem umieszczenia ich w czasach na pograniczu prehistorii i starożytności - interesuję się początkami cywilizacji, dalekim pokrewieństwem językowym, i możliwymi cechami języków zajmujących kiedyś obszary, które współcześnie zdominowane są przez inne języki.
Tlański to język używany w moim conworldzie - który jest alternatywną Ziemią, na której wszystkie języki i rodziny językowe są zastąpione tymi wymyślonymi przeze mnie. Oczywiście, całkowicie nie zapełnię tego świata, mam zamiar stworzyć jedynie kilka języków wraz z częścią ich potomków. Będę tworzył także języki, które będą wpływać na rozwój głównych projektów (substraty, źródła zapożyczeń, itd) - w takim stopniu, w jakim będzie to potrzebne (co oznacza, że pewnie większość z drugorzędnych języków skończy jako krótsze lub dłuższe listy słów, czasem uzupełnione o pewne cechy składni i gramatyki) .
Tlański będzie używany przez kulturę zbliżoną do
kultury natufijskiej, lub
kultury kebaryjskiej. Oto
film na youtube, który mnie do tego zainspirował.
No a teraz, o samym języku:
Domyślny szyk zdania to SXOV (gdzie X - dopełnienie dalsze), ale możliwa będzie większa dowolność, z tym, że alternatywne szyki zdania niosą ze sobą dodatkową informację.
Szyk frazy rzeczownikowej: Dem Adj/Num Noun, gdzie oczywiście:
Dem - zaimek wskazujący
Adj - przymiotnik
Num - liczebnik
Noun - rzeczownik
Ze względu na niski poziom rozwoju technologicznego Tlańczyków, ich język zawiera niewiele liczebników (podobnie jak wiele języków współczesnej Australii), które w istocie są przymiotnikami i rzeczownikami, podobnie jak pozostałe określenia ilości.
Rzeczownik odmienia się przez liczby i przypadki, a czasownik przez aspekt, tryb i stronę. Froma przymiotnika i zaimka wskazującego nie zgadza się z formą rzeczownika, z wyjątkiem zaimka wskazującego zastępującego rzeczownik. Odmiana głównie przez dodawanie końcówek, jedynym przedrostkiem jest przedrostek aspektu dokonanego (perfektywu).
Fonologia:Spółgłoski:
Samogłoski:
Fonotaktyki:Wzór rdzenia to (C)CV(C(C(V(C)))), gdzie spółgłoską początkową mogą być wszystkie, z wyjątkiem [r], a spółgłoską końcową wszystkie z wyjątkiem zwarcia krtaniowego i spółgłosek dźwięcznych.
Zbitki spółgłoskowe:W nagłosie:
sm, sn, sp, st, sk, pl, pj, pw, pr, tl, tj, tw, tr, kl, kj, kw, kr, bl, bj, bw, br, dl, dj, dw, dr, gl, gj, gw, gr
Między samogłoskami:
pl, pj, pw, pr, tl, tj, tw, tr, kl, kj, kw, kr, bl, bj, bw, br, dl, dj, dw, dr, gl, gj, gw, gr, mb, md, mg, nb, nd, ng, lb, ld, lg, jb, jd, jg, wb, wd, wg, rb, rd, rg, mp, mt, mk, np, nt, nk, lp, lt, lk, jp, jt, jk, wp, wt, wk, rp, rt, rk, sm, sn, sp, st, sk
W wygłosie:
mp, mt, mk, np, nt, nk, lp, lt, lk, jp, jt, jk, wp, wt, wk, rp, rt, rk, sm, sn, sp, st, sk
Na razie wystarczy.