nie jestem biegły w polskim
Kalifornijski przesuwka samogłoskowa
Jeśli popełnisz błąd, proszę mnie poprawić!
aby poprawiam moje umiejętności w języku polskim
(angielski moim pierwszym językiem)
moje umiejętności w języku polskim
Cytujaby poprawiam moje umiejętności w języku polskimUwaga! Po "(a|że)by" stoi zawsze bezokolicznik, a więc - "aby poprawiać".
Cytat: Towarzysz Mauzer w Grudzień 10, 2013, 22:51:09Cytujaby poprawiam moje umiejętności w języku polskimUwaga! Po "(a|że)by" stoi zawsze bezokolicznik, a więc - "aby poprawiać".Bullshit alert! Po (a|że)by w niektórych kontekstach stoi czynny imiesłów czasu przeszłego: „proszę użytkownika, który to czyta, aby poprawił mój post”.
Też nie do końca.W spójnikach typu "aby", "żeby", "gdyby" &c. ta końcówka by to końcówka trybu przypuszczającego, "ukradziona" czasownikowi
Cytat: Silmethúlë w Grudzień 10, 2013, 23:04:32Cytat: Towarzysz Mauzer w Grudzień 10, 2013, 22:51:09Cytujaby poprawiam moje umiejętności w języku polskimUwaga! Po "(a|że)by" stoi zawsze bezokolicznik, a więc - "aby poprawiać".Bullshit alert! Po (a|że)by w niektórych kontekstach stoi czynny imiesłów czasu przeszłego: „proszę użytkownika, który to czyta, aby poprawił mój post”.Też nie do końca.W spójnikach typu "aby", "żeby", "gdyby" &c. ta końcówka by to końcówka trybu przypuszczającego, "ukradziona" czasownikowi, stąd na przykład:"czytałbym" → "gdybym czytał" (1 sg)"mówilibyście" → "żebyście mówili" (2 pl)