Pytania różne (polszczyzna)

Zaczęty przez Noqa, Luty 17, 2012, 22:37:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pingǐno

Ja używam tego wyrażenia, kiedy chcę wyrazić, że coś się nie klei w argumentacji; że pewne elementy, o których się akurat rozmawia są niezbieżne (tu:niepokrewne). Używam też, kiedy ktoś w swoim gotowym tekście, wypowiedzi ujął swoją myśl niestarannie.

A co do liczebnika, to używam tylko "piąta".

EDIT: Ja akurat nie mówię "kiślu", bo etymologia 4ever.

(tysiuncpińcetny post, oto jest dzień x2, który dał nam banx2)

•  

Obcy

Co do liczebnika, to używam "siódma" – tak jakoś z rosyjska mi się utrwaliło.
  •  

Feles

Słyszałem tylko jako ,,siódma woda po kisielu [!]" i tylko w sensie pokrewieństwa. Nie pamiętam, bym kiedykolwiek sam użył.
anarchokomunizm jedyną drogą do zbawienia ludzkości
  •  

Noqa

U mnie jest "piąta woda po kisielu" też stosowana na określenie czegoś gorszego, odległego od oryginału.

CytatNa przykład, o kartach płatniczych można powiedzieć, że są "piątą wodą po kiślu (w stosunku do złota - tego, co faktycznie ma wartość)".

Akurat tak bym nigdy nie powiedział. Raczej mówiąc, że jakiś film jest nędzną podróbą innego, itp. Chyba trudno mieć tak emocjonalny stosunek do kart płatniczych i złota jako waluty.
At him he yelled and yelped, tackling with taunting and dauntings; he tied and tacked him tightly and tautly, and killed him and quelled him and quenched him.
  •  

Wedyowisz

Czy na Śląsku Opolskim, gdzie panuje dyftongiczna realizacja pochylonego ,,á", gádá i gádáł to homofony?
стань — обернися, глянь — задивися
  •  

Todsmer

Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ale chciałbym tylko dodać, że dyftongiczna realizacja pochylonego ,,á" to uproszczenie, bo dyftong ten występuje również w wyrazach, w których nie było pochylonego a, jak choćby w kartoflach.

Więc całkiem możliwe, że tam po prostu nie ma dyftongu, zwłaszcza że jest w wygłosie.
  •  

Siemoród

Czy staropolskie jachać i jać (jechać, drugie skrócone jak czeskie jet) to nieprawidłowy przegłos jacia przed /x/ czy jakieś wahania formy prasłowiańskiej?
Niech żyje Wolny Syjam!
  •  

Towarzysz Mauzer

To prawidłowa palatalizacja jaci po spółgłosce miękkiej, por. sch. jahati, słe. čakati. Problem w tym, że w czasownikach była dość kapryśna, w polskim całkiem się cofnęła (czekać), a ostała się tylko w rzeczownikach, np. czas.
Skrzydła miłości, mocy, o wielki, Twardy Jerze,
Rozpostrzyj ponad nami, ogrzej i przyjmij nas. -Mrkalj, Palinodia o twardym jerze
VIVAT CAROLVS GVSTAVVS REX POLONIÆ
  •  

Τόλας

Cytat: Wedyowisz w Lipiec 18, 2016, 11:31:35
Czy na Śląsku Opolskim, gdzie panuje dyftongiczna realizacja pochylonego ,,á", gádá i gádáł to homofony?
Tak.
  •  

Wedyowisz

Cytat: Toyatl w Sierpień 07, 2016, 01:30:08
Cytat: Wedyowisz w Lipiec 18, 2016, 11:31:35
Tak.

Goŭdoŭsz?
стань — обернися, глянь — задивися
  •  

Τόλας

•  

Siemoród

Czy w uczestniku nie ma zaginionej nosówki?
Niech żyje Wolny Syjam!
  •  

Obcy

Cytat: Siemoród w Sierpień 09, 2016, 09:23:05
Czy w uczestniku nie ma zaginionej nosówki?

A nio, gdzieś się zagubiła... Z kolei, o dziwo, w czasowniku uczęszczać jeszcze została nosówka :D W rękojeści też coś jest nie tak...
  •  

Obcy

Ciekawi mnie, jak w dialektach rozróżniających ó/u, rz/ż i ch/h zachowują się wyrazy, w których arbitralnie zmieniono pisownię (zwłaszcza w 1936). Nadal zachowują "prawidłową" wymowę czy już uległy wpływowi pisowni radopolskiej?
  •  

Siemoród

Czy południe to polъ + dьnь + -ьje czy może stoi za tym taki sam proces jak ten, co stworzył cudzysłowie?
Niech żyje Wolny Syjam!
  •