Ostatnimi czasy niezwykle zainteresowałem się nauką języków naturalnych, z czym zresztą chciałbym wiązać swoją przyszłość. Niestety, aktualnie zarówno przez szkołę jak i pracę po prostu nie mam czasu na szukanie informacji o językach po omacku w internecie; a i tak w większości przypadków dobrych lekcji z konkretnego języka na inny nie ma. No; wszystko jest po angielsku, ale to się niejako mija z celem w niektórych przypadkach.
I tutaj odzywam się do was; skoro to forum traktuje o językach (czy to sztucznych, czy też naturalnych), to czemu by nie stworzyć kilku tematów o nauce języków? Niektórzy tworzą lekcje konlangów, ale wszyscy wiemy, że i tak nikt tu się raczej nie uczy konlangów; bo i po co? Do niczego nam się to nie przyda i każdy mi tu przyzna rację; toteż piszę ten tekst (orędzie?), żeby was zachęcić do stworzenia lekcji języków naturalnych, w których zawsze można się kogoś spytać odnośnie poszczególnych rzeczy. Ze swojej strony mógłbym zaoferować lekcje niderlandzkiego, a sam byłbym niezwykle zainteresowany (oraz wdzięczny), gdyby ktoś postanowił napisać coś o rosyjskim, niemieckim bądź greckim.
Oczywiście rozumiem, że podawanie wymowy może być mylące (w końcu nie jesteśmy natywnymi użytkownikami tych języków, a i dobrze wiemy, że wikipedia kłamie), niemniej informacje o gramatyce, odmianach, deklinacjach i temu podobnych rzeczach mogły by być bardzo przydatne.
Co o tym myślicie?